De technische afdeling van de Britse geheime dienst GCHQ, de Communications-Electronics Security Group (CESG), adviseert Ubuntu als meest veilige besturingssysteem voor eindgebruikers. Of eigenlijk: het minst onveilig. Want aan alle acht eind 2013 geteste systemen mankeert het nodige, concludeert de CESG. Desondanks komt Ubuntu 12.04 (met zijn Long Time Support -red.) het best uit de test, ontdekte techsite ZDnet.

Toch 3 problemen

De gratis Linux-distributie van Canonical is vergeleken met 10 andere mobiele en desktop-OS'en, te weten Android 4.2, Android 4.2 op Samsung-apparaten, Apple's iOS 6 en OS X 10.8, Blackberry 10.1, Google's Chrome OS 26 en Microsofts Windows 7 en 8, Windows 8 RT en Windows Phone 8. De CESG keek daarbij onder meer naar authenticatie, VPN, schijf-encryptie, sandboxing, whitelisting, malware-detectie en de reactie op incidenten.

Daarbij kampt Ubuntu 12.04 volgens de techneuten van de Britse geheime dienst toch met drie problemen. Ubuntu's VPN en de ingebouwde schijfencryptie-tool LUKS (Linux Unified Key Setup) hebben geen juist keurmerk van een onafhankelijke derde partij. Ook zijn de Britten niet blij met de ondersteuning voor Microsofts-versie van UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Maar dit zijn alle drie geen "significante risico's", schrijft de CESG.

'Windows Phone 8 risicovol'

Andere besturingssystemen komen er slechter vanaf. Zo heeft Windows Phone 8 liefst twee significante risico's (VPN en schijfencryptie) en vallen de meeste OS'en al af op het vlak van event logs, oftewel: het zicht op wat er zich allemaal afspeelt op het netwerk. Windows 7, 8 en OS X 10.8 scoren na Ubuntu 12.04 het beste op de desktop, terwijl Samsungs Android-schil mobiel het veiligst is volgens de CESG.