De geheime diensten in Groot-Brittannië moeten meer toegang krijgen tot internetdata, vindt een Britse parlementaire commissie. Europese en Britse wetgeving zorgt ervoor dat data steeds moeilijker doorzoekbaar wordt. Daarom moeten internetserviceproviders meer data voor langere tijd opslaan dan ze nu doen, vinden de geheime diensten. Die zijn dat vooralsnog niet van plan, althans niet vrijwillig. Dan moet er maar strengere wetgeving komen, zo schrijven Britse parlementariërs van de Intelligence and Security Committee in een rapport.

De ISP's in Groot-Brittannie vinden dat ze alleen maar de data hoeven te bewaren die ze nodig hebben voor het uitoefenen van hun taken, maar de opsporings- en inlichtingendiensten vinden dat ze ook data moeten bewaren die de ISP's niet voor eigen gebruik nodig hebben.

De Data Retention Directive lost dat probleem niet op, signaleren de Britse parlementariërs. Volgens de Britten hebben de Fransen en Denen “dat probleem ook herkend" en hebben eigen wetgeving in stelling gebracht die verder gaat dan de Europese Directive. “Daarom zou eigen wetgeving hierin de beste oplossing zijn", concludeert de Britse parlementaire commissie.

Wetgeving opzettelijk vaag

Die nieuwe Britse wetgeving is in de maak en zal de service providers dwingen alle communicatiedata te bewaren. De wetgeving is opzettelijk vaag gehouden om in te springen op de steeds maar weer veranderende technologie en meeveranderende onderzoekstechnieken. Ook is het wetsvoorstel opzettelijk vaag om “terroristen en criminelen niet op het idee te brengen welke vormen van communicatie zij wel en niet moeten gebruiken om zo ontdekking te voorkomen", schrijft de commissie.

Maar, zo signaleren de parlementariërs, die vaagheid gaat heel wat weerstand oproepen, vooral bij het grote publiek. “De complete afwezigheid van enig detail over de data die behandeld wordt in het wetsvoorstel zorgt voor grote zorgen in het parlement en van het grote publiek." De commissie zegt vervolgens dat het zelf in het diepste geheim de details waarover het gaat wel heeft gekregen en “welke soorten van communicatie op dit moment voor de grootste problemen (in de opsporing, redactie WW) zorgen." Volgens de commissieleden kan daarover verder niets gezegd worden “zonder dat dat schade toebrengt aan de operationele mogelijkheden van de diensten."

Alle in- en uitgaande communicatie

Maar even verder staat toch een wat bredere uitleg over welke data het gaat: details over de IP-adressen van de abonnees van ISP's, data die kan identificeren welke internetdiensten en websites worden gebruikt en data van buitenlandse ISP's, waaronder dienstenleveranciers als Google, Twitter en Facebook. In eerste instantie waren ook deze details geheim, maar de commissie vond de omschrijving breed genoeg om wel te vermelden in het rapport.

De Britse overheid wil dat de Britse ISP's 'sondes' in hun netwerken plaatsen om de communicatie te onderscheppen terwijl het naar de eindgebruiker gaat, Deep Packet Inspection (DPI) dus. Dat kan heel simpel, zegt de Britse regering, want “de ISP's gebruiken DPI al om hun netwerken te inspecteren." De DPI-techniek wordt geleverd door het Britse defensieconsortium BAE Systems. Het gebruik zou in overeenstemming zijn met de Europese Data Retention Directive. De ISP's hebben gezegd DPI alleen voor dergelijke doeleinden te willen gebruiken “als er geen andere keuze is." Om DPI, maar ook andere data-doorzoekingen mogelijk te maken, moeten de ISP's overigens die data wel ontsleuteld aanbieden.

Automatisch data verzamelen

Een andere wens van de regering is het gebruik van een filter waarmee stukken data die behoren tot eenzelfde communicatie maar opgeslagen staan bij verschillende ISP's, geautomatiseerd opgehaald, gezuiverd van nutteloze data en geanalyseerd kunnen worden. Sommige veiligheidsdiensten blijken dergelijke tools al te gebruiken, merkt de commissie op.

De kosten van de implementatie van die nieuwe wet zou kunnen oplopen tot 1,8 miljard Britse pond, waarvan er 859 miljoen Britse pond moet gaan naar de ISP's, die zeggen dat al die maatregelen hen veel geld gaat kosten. Maar, zo blijkt, er is weinig grondslag voor een dergelijke vergoeding, omdat niemand weet wat de kosten zouden kunnen zijn, ziet de commissie. De ISP's zeggen dat de regering tot die bedragen is gekomen zonder dat zij zijn gehoord. “Wat ons betreft kan het 1 pond kosten, of 5 miljard pond. We weten het niet."