Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft McKinnon extra tijd gegeven om zijn uitlevering opnieuw aan te vechten, schrijft de krant Daily Mail. Een Brits gerechtshof weigerde McKinnon op 9 oktober nog een beroep bij het Hooggerechtshof. Daardoor zou hij nog maar twee weken hebben om naar het Europese Hof van Justitie in Straatsburg te stappen.

De Britse regering heeft nu gezegd dat die termijn van twee weken nog niet loopt. Daarmee heeft McKinnon langer de tijd om de zaak in Straatsburg op te starten. De nieuwe kans betekent een verlenging van de slepende procedure rond de uitlevering van de hacker aan de Verenigde Staten.

Op zoek naar UFO's

McKinnon wordt verdacht van computerinbraak in de systemen van het Amerikaanse leger en van luchtvaartorganisatie NASA. Hij zegt op zoek te zijn geweest naar informatie over UFO's. De geleden schade zou circa 700.000 dollar bedragen. In de VS kan hij veroordeeld worden tot een maximale celstraf van 60 jaar.

De man hackte in totaal 97 computers van het Pentagon, de Amerikaanse landmacht, de marine en de NASA. Dat deed hij in de maanden na de aanslagen van 11 september 2001.

Zelfmoord

McKinnon (43) heeft volgens zijn familie het Syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Bovendien zou hij volgens zijn moeder suïcidaal zijn. Ook onafhankelijke deskundigen denken dat McKinnon mogelijk zelfmoord pleegt als hij wordt uitgeleverd.

Daarom heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken nu bepaald dat er een nieuw onderzoek moet komen naar de psychische gesteldheid van McKinnon. Een team advocaten gaat zich buigen over de rapporten van psychiaters en zal advies uitbrengen of de geplande uitlevering verantwoord is.

Onbepaalde tijd

De termijn van twee weken gaat volgens de Britse minister Alan Johnson pas in zodra er duidelijkheid is over McKinnons geestelijke gesteldheid.

Het besluit van Johnson komt als een verrassing. De bewindsman had tot nu toe namelijk verklaard dat hij geen bevoegdheid heeft om zich in de zaak te mengen. Die claim is door juristen overigens eerder meermaals weerlegd.