Het id-plan van de Britse overheid moet voorkomen dat mensen gebruikmaken van verschillende identiteiten, zo meldt ZDNet. Vingerafdrukken en een afbeelding van het gezicht op het identiteitsbewijs kunnen straks worden vergeleken met dezelfde gegevens in een centrale database: het National Identity Register.

Verkeerde identificaties

De Britse id-bewijzen zullen de komende vier jaar worden verspreid onder de bevolking. Om te beginnen krijgen in 2009 zo'n 10 miljoen werknemers in risicovolle sectoren als de luchtvaart een kaart, in 2010 krijgen jonge mensen er eentje en de rest van de Britse burgers volgt in 2011/12. Tegen die tijd kunnen mensen kiezen tussen een paspoort of een id-kaart.

In juli is er al twijfel gerezen over de beveiliging van het National Identity Register. James Hall van de Britse Identity and Passport Service waarschuwde toen voor risico's zoals datalekken van centrale databases met identiteitsgegevens van burgers.

Nu heeft de wetenschapper John Daugman, voorheen lid van de Biometrics Assurance Group (BAG), het id-plan van de Britse overheid kritisch bekeken. Volgens hem zal het systeem niet goed functioneren, omdat er teveel verkeerde identificaties zullen zijn als er met vingerafdrukken en gezichtsherkenning wordt gewerkt.

Irisherkenning

Daugman vindt vingerafdrukken en gezichtsfoto's ongeschikt om de 45 miljoen volwassen Britten van elkaar te kunnen onderscheiden. Zelfs bij een lage foutmarge zullen er veel te veel mismatches zijn, meent Daugman. "De regering is slecht geïnformeerd door de eigen wetenschappers van het Home Office door te kiezen voor vingerafdrukken in plaats van irisherkenning. Alleen het iris is onderscheidend genoeg om veel vergelijkingen te maken zonder teveel mismatches", aldus Daugman, zelf specialist op het gebied van irisherkenning.

Het Home Office reageerde op Daugmans kritiek door te wijzen op twee werkende systemen van nog grotere omvang: de FBI-databank met ruim 50 miljoen vingerafdrukken van de FBI en de 'US-Visit database' met ruim 80 miljoen afdrukken. Volgens een woordvoerder van de Identity and Passport Service worden onverwachte 'matches' handmatig gecontroleerd door menselijke onderzoekers van vingerafdrukken.

Britse bejaarden

Daugman haalde ook nog een recent BAG-rapport aan, waarin wordt gewezen op de ruim vier miljoen Britse bejaarden van wie de huid te droog of te dun is om er bruikbare vingerafdrukken van te kunnen maken.

Bij de presentatie van de eerste Britse id-kaarten, vorige week donderdag, noemde minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith de problemen bij de herkenning van vingerafdrukken zo uitzonderlijk, dat deze geen belemmering voor het gehele systeem zullen zijn.