Op de memorystick stonden geheime bestanden waaronder trainingen, reisgegevens en verblijfsinformatie van het Derde Bataljon van het Yorkshire Regiment. Een bezoeker van The Beach in Newquay vond de stick op de vloer van de nachtclub en overhandigde deze aan een landelijk dagblad. Het Ministerie van Defensie spreekt van een 'betreurenswaardig incident' en heeft een uitgebreid forensisch onderzoek ingesteld.

Sinds 2004 zijn er meer dan 120 memorysticks van het Britse Ministerie van Defensie verloren of gestolen. Dit jaar staat de teller al op 26. Op drie daarvan stond uiterst geheime informatie. Vorige maand kwam een Britse ambtenaar in opspraak nadat hij een onversleutelde usb-stick was verloren met daarop de gegevens van 84.000 gevangenen in Engeland en Wales.

Eerder dit jaar verscheen een onderzoeksrapport van Sir Edmund Burton over het verlies van betrouwbare informatie door het Ministerie van Defensie. Dit onderzoek werd ingesteld na de diefstal van een laptop met gegevens van 600.000 militairen. In het rapport staan 51 aanbevelingen om de incidenten als deze in de toekomst te voorkomen. Als gevolg hiervan heeft de Britse overheid een speciaal programma opgesteld om de beveiliging van betrouwbare gegevens te vergroten.