Microsoft voegt een 'meld misbruik'-knop toe aan Messenger, waarmee gebruikers die geconfronteerd worden met ongewenste avances, een bericht kunnen sturen aan de politie.

Messenger-gebruikers die een klacht willen versturen, moeten eerst een aantal stappen doorlopen, waarmee de aard van het misbruik kan worden vastgesteld. Ook moeten ze hun eigen gegevens vermelden. Ten slotte moet de tekst die aanleiding is voor de klacht, in het bericht geplakt worden, zo meldt The Register. Indien nodig neemt de politie vervolgens contact op met de melder en gaat tot actie over.

De nieuwe functionaliteit is het resultaat van een overeenkomst tussen Microsoft en het Britse CEOP, een organisatie die kinderen wil beschermen tegen misbruik via internet. Jim Gamble, directeur van CEOP, verklaart tegenover de The Guardian dat de maatregel deel uitmaakt van het beleid om pedofielen te ontmoedigen.

Gamble is vol lof over Microsoft. "Ze hadden bijna 30.000 euro aan advertentieinkomsten kunnen binnenhalen voor de plek die ze nu hebben gebruikt om de veiligheid van gebruikers te vergroten. We hopen dat anderen het voorbeeld zullen volgen."

Myspace

De maatregel is mede ingegeven door de populariteit van sociale netwerksites, zoals Myspace en Bebo, in het Verenigd Koninkrijk. Van de kinderen in de leeftijd van 13 tot 17 jaar heeft 61 procent een profiel op een sociale netwerksite. In juni was een 21-jarige student uit Surrey de eerste die veroordeeld werd voor de zoektocht naar seksueel contact met minderjarigen.

Microsofts Messenger is het populairste chatprogramma in het Verenigd Koninkrijk. Volgens cijfers van Nielsen Netratings zou het programma zo'n 11,3 miljoen geregistreerde gebruikers hebben.

Of de Nederlandse politie ook geïnteresseerd is een dergelijk initiatief is niet bekend. Zowel bij het Korps Landelijke Politiediensten als bij het Meldpunt Kinderporno was niemand bereikbaar voor commentaar.