De Britse regering biechtte het verlies vorige week op nadat de harde schijf als vermist was opgegeven. Minister van defensie Bob Ainsworth verklaarde aan het parlement dat de informatie op de harde schijf, die verdween van een locatie in Hampshire, waarschijnlijk niet gecodeerd was. In een geschreven verklaring stelde Ainsworth dat het in het ergste geval gaat om de persoonlijke informatie van 1,7 miljoen Britten die interesse hadden om bij het leger te gaan.

Familiegegevens

Sommigen Britten gaven bij het opvragen van informatie over het leger alleen een naam en contactdetails op. Maar anderen die daadwerkelijk in het leger zijn gegaan, hebben meer uitgebreide persoonlijk informatie opgegeven. 'In sommige gevallen gaat het om informatie zoals familiegegevens, paspoort en sofinummers, bankgegevens en het rijbewijsnummer,' aldus de minister.

Outsourcing-partner 'EDS is van mening dat de harde schijf niet gecodeerd moest worden omdat het op een veilige locatie was opgeborgen en extra veiligheidsmaatregelen overbodig waren.'

Banken van wie financiële details op de schijf stonden zijn geïnformeerd en de militaire politie onderzoekt de zaak.

Na het incident heeft Ainsworth een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de informatiebeveiliging op zijn departement.

Goudmijn

Nick Harvey, woordvoerder van defensie, erkent dat dit een schandaal van grote omvang is. 'En veel erger dan we eerder hadden verwacht.'

De zoekgeraakte informatie is een potentiële goudmijn voor de georganiseerde misdaad en kan zelfs de nationale veiligheid in het geding brengen. 'In het verleden waren onze soldaten het doelwit van extremisten. Je moet er niet aan denken dat de informatie in de verkeerde handen valt,' voegde Harvey eraan toe.