Deze erkenning volgt bijna zeventig jaar na het daadwerkelijke werk dat is verricht in de eerste wedloop van encryptie en code kraken. Bletchley Park was een Brits centrum voor de ontwikkeling en analyse van computersystemen, zoals de elektronische rekenmachine Colossus en het Duitse Enigma-codesysteem.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in dat geheime centrum baanbrekend werk verricht. Daarvoor krijgen de nu nog in leven zijnde veteranen een onderscheiding van de Britse regering. De uitreiking daarvan vindt aanstaande donderdag plaats. Later dit jaar volgt een officiële viering.

Zeer geheim

Medewerkers van Bletchley Park zijn tot in de jaren zeventig gebonden geweest aan een zeer strikte geheimhoudingsplicht. Tot op de dag van vandaag geldt er nog enige mate van geheimhouding.

In totaal zijn zo'n 10.000 militairen en burgers in dienst geweest bij Bletchley Park, waaronder veel vrouwen. Computerbediening was in de begindagen veel handwerk en werd toegewezen aan administratieve medewerksters of secretaresses.