Alle grensoverschrijdende reizen die Britse burgers maken, worden tot in detail vastgelegd. Dit zijn er op jaarbasis 250 miljoen. Onder meer namen, vliegtuigreserveringen, verblijfplaatsen en creditcard-details komen in de database, meldt de BBC.

Tegen terrorisme

Volgens de Britse regering is het gedetailleerd vastleggen van reisdata nodig in de strijd tegen criminaliteit, illegale immigratie en terrorisme. Er zitten grote voordelen aan het systeem, zegt minister van immigratie Phil Woolas tegen de BBC.

Hij verwijst naar het sinds 2005 actieve e-Border programma. Hierin worden onder meer vluchten, treinreizen en boottochten vastgelegd. Ook is het gekoppeld met onder andere opsporingslijsten van de politie. Hierdoor zijn er volgens hem al 2.700 arrestaties verricht. Hij laat weten dat dergelijke progamma’s ook lopen in de Verenigde Staten, Canada, Spanje en Australië.

Big Brother

Oppositiepartijen en privacyactivisten hebben grote bezwaren tegen de komst van de database. Volgens hen begint het Verenigd Koninkrijk steeds meer op een politiestaat te lijken. “We moeten niet toestaan dat we een Big Brother maatschappij worden”, zegt schaduwminister Chris Grayling.

In Europa is een initiatief om reisdata 13 jaar vast te leggen eind vorig jaar gestrand. Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement keerde zich tegen de plannen van de Europese Raad en zag geen redenen waarom een dergelijke database nodig is.