In een cable schrijft de Amerikaanse ambassade dat de geruchtmakende zaak rond de Britse NASA-hacker Gary McKinnon de sympathie van het Britse publiek heeft gekregen. De dienst meldt ook dat er mede door deze zaak veel kritiek is op het uitleveringsverdrag tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Webwereld doorzoekt de ambassadeberichten al enige tijd opICT-berichten.

De Britse hacker Gary McKinnon werd beschuldigd van het inbreken op computers van ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse leger.

Gordon Brown

In Augustus 2009 bezoekt de Britse premier Gordon Brown de Amerikaanse ambassadeur en in een gesprek onder vier ogen doet hij een voorstel: Als McKinnon schuld bekent en zich publiekelijk uit, dan hoeft hij niet in een Amerikaanse cel te zitten, maar mag hij een eventuele straf in het Verenigd Koninkrijk uitzitten.

De hacker leidt aan het syndroom van Asperger en Brown geeft tijdens het gesprek aan dat het publiek bezorgd is dat hij in een Amerikaanse cel zelfmoord pleegt of gewond zal raken. De amabassadeur geeft aan dat hij de boodschap door zal geven.

Gevoelig

Dat de kwestie gevoelig ligt is al enige tijd bekend. In het Lager Huis is veel openlijke steun voor McKinnon, die volgens eigen zeggen inbrak bij de NASA om daarmee het bestaan van buitenaards leven aan te tonen. Toen de VS agressief op vervolging inzette, ontstond de vrees dat het doorbreken van de gebrekkige beveiliging tot een celstraf van tientallen jaren zou leiden.

Voor de Amerikanen ligt de zaak gevoelig, omdat de hacker aantoonde dat de NASA gevoelige documenten onvoldoende beschermde. Supporters van McKinnon stellen dan ook dat niet de inbraak, maar het falen van de Amerikaanse overheidsorganisatie heeft geleid tot de vervolging.

Nadat de zaak veel publiciteit kreeg ontstond er onvrede in Engeland over de aanpak van de Amerikanen en de hoogte van de straffen. Ook vrezen medestanders dat McKinnon niet op een eerlijk proces mag rekenen en zou zijn ziekte schadelijk zijn. Nu blijkt dus dat ook Brown zich in heeft gezet voor de hacker en blijkt er op het hoogste niveau handjeklap mogelijk te zijn in dit soort zaken.