De Britse geheime dienst GCHQ weet als geen ander dat mobiele apparaten ideale vooruitgeschoven posten zijn voor spionage- en afluisterpraktijken. Die kennis is nu ook doorgedrongen tot het kabinet van Cameron, die sinds vorige week mobiele apparaten in de ban heeft gedaan tijdens besloten vergaderingen.

In loden doos gestopt

De mobieltjes en iPads verdwijnen voor de vergadering in een loden doos die geluidsdicht is en direct dienst doet als kooi van Faraday, zodat afluisteren en verbinding via de apparaten onmogelijk is, meldt The Telegraph.

Veel overheden schakelen over op papierloos vergaderen met tablets, maar voor besloten zaken, en zeker staatsgeheimen, is het verstandig deze juist te weren. De Britten zijn vooral bang dat Chinese of Russische geheime diensten apparaten infecteren en ze zo ombouwen tot afluister device. Mogelijk zouden de Russen tijdens de G20-top in Sint-Petersburg in september usb-sticks met Trojans hebben uitgedeeld om ambtenaren uit andere landen te infecteren.

Bang voor China

Minister van Buitenlandse Zaken William Hague erkende onlangs dat zijn mobiel door de geheime dienst is dichtgetimmerd tegen spionage. “Ik denk dat mijn mobiel door GCHQ dusdanig is aangepast dat dit moeilijk is, maar de Chinezen zullen het ongetwijfeld proberen.”

Webwereld heeft vragen gesteld aan het Ministerie van Algemene Zaken hoe dit bij ministers en de ministerraad in Nederland is geregeld.