De spoedwet is nodig als reactie op het baanbrekende vonnis van het Europees Hof, dat de richtlijn dataretentie ongeldig verklaarde.

Heb je nog meer vragen over, problemen met of wil je advies over de Nederlandse bewaarplicht, leg het voor aan IT-professionals op IT Q&A.

De Britse regering belooft de bewaartermijn terug te schroeven, een toezichthouder aan te stellen en jaarlijks het aantal opvragingen van metadata van Britse telecomklanten te publiceren. Maar ondertussen worden ook, onder de misleidende noemer 'verduidelijking', verschillende clausules in de wet opgerekt, constateren juristen en critici.

Wet ook voor buitenlandse webbedrijven

Zo wordt nu expliciet vastgelegd dat de wet extraterritoriale werking heeft. Oftewel, elk buitenlands bedrijf dat zich enigszins richt op Groot-Brittannië valt onder dit regime en moet in principe een jaar lang metadata opslaan voor Britse opsporingsdiensten.

Bovendien wordt de definitie van 'telecommunicatiedienst' zover opgerekt dat het "nu ook geldt voor bedrijven die diensten via het internet aanbieden, zoals webmail", staat te lezen in de toelichting op de wet. Behalve webmail zouden daar dus ook chatdiensten en sociale netwerken onder kunnen vallen.

Haastige spoed

Daarnaast wordt Cameron verweten dat de spoedprocedure een smoes is om de wet er zonder grondige analyse of parlementaire behandeling door heen te jagen. Om de urgentie van de spoedwet te verantwoorden, haalt de premier de bekende schrikbeelden aan: terreur en pedofilie.