Het hiervoor ingediende wetsvoorstel moet providers verplichten om hardware te installeren waarmee overheidsdienst GCHQ elektronisch verkeer in 'realtime' kan afluisteren. Het gaat om informatie over álle telefoongesprekken, sms-berichten, e-mails en bezochte websites, schrijven Britse media. De informatievergaring gebeurt zonder tussenkomst van de rechter. Als opsporingsdiensten ook de inhoud van specifieke communicatie willen inzien, is er wel een gerechtelijk bevel nodig.

'Tegen terrorisme en misdaad'

De overheid kan met de nieuwe maatregel continu traceren met wie mensen contact hebben, hoe vaak en hoe lang. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse zaken is dat van essentieel belang voor de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad. Het Britse parlement buigt zich binnenkort over het wetsvoorstel. In 2006 probeerde de toenmalige Labour-regering een vergelijkbare wet door het parlement te loodsen, maar dat mislukte.

Tegenstanders noemen het plan een gigantische inbreuk op de privacy van burgers. Activist Nick Pickles van burgerrechtenorganisatie Big Brother Watch vergelijkt het met de praktijken van overheden in landen als Iran en China. De Britse branchevereniging van internetproviders noemt de maatregel "duur en ingrijpend", schrijft de Britse krant The Sunday Times (link achter paywall).