Schoonmaakbedrijf ISS wil dat schoonmakers van de Londense metro inklokken met hun vingerafdruk. Een woordvoerder van ISS zegt tegen de BBC dat dit ervoor zorgt dat het bedrijf zeker weet dat degene die inklokt ook daadwerkelijk de werknemer is die moet inklokken. Een vakbond komt in het geweer tegen de ‘draconische aanval op burgerrechten’.

Zorgen om databeveiliging

Het schoonmaakbedrijf heeft nieuwe vingerafdrukscanners onlangs geïntroduceerd en de schoonmakers die zijn verenigd in de vakbond RMT dreigen met maatregelen als ISS niet van de biometrische prikklokken afziet. De scanners lezen de vingerafdruk en de bloedstroom eronder en de vakbond waarschuwt schoonmakers om de scanner niet te gebruiken.

Volgens een informatiefolder van de vakbond (PDF) zijn de machines een aanval op de menselijke waardigheid van werknemers en hun burgervrijheden. Daarnaast maakt de vakbond zich zorgen of de ISS wel in staat is deze persoonlijke data afdoende te beveiligen.

Scanner geboycot

Na een peiling onder de schoonmakers die zijn aangesloten bij de vakbond bleek een overgrote meerderheid tegen de scanners te zijn. Als eerste maatregel worden de machines nu geboycot door vakbond-schoonmakers. Daarnaast wordt een informatiefolder verspreid onder alle metromedewerkers over de biometrische prikklok.

De vakbond is in gesprek met het schoonmaakbedrijf. Tot nu toe verdedigt ISS de prikklok in de media als een noodzakelijk middel. De vakbond beklaagt zich ondertussen dat het systeem zonder inspraak is ingevoerd.