Anonymous DDoS'te banken en andere organisaties, GCHQ DDoS'te Anonymous. De Britse geheime dienst GCHQ legde chatrooms en IRC-kanalen van Anonymous plat met verschillende DDoS-aanvallen. Dat blijkt uit nieuwe documenten van Snowden waarover NBC beschikt en bericht.

Infiltreren en verstoren

Bestrijdt vuur met vuur, was het motto van Joint Threat Research Intelligence Group (JTRIG) van GCHQ in de zomer 2011 met Op WEALTH, het infiltreren en verstoren van de losvaste hacktivisten van Anonymous, Lulzsec en de Syrian Cyber Army.

Slide uit GCHQ JTRIG presentatie. Bron: NBC

Spionnen gingen undercover in de chatrooms om notoire hacktivisten te kunnen traceren. Daarnaast werden er verschillende DDoS-aanvallen uitgevoerd, volgens GCHQ 'geheel binnen de wet'. Er is wel een groot risico dat de 'officiele' DDoS-aanvallen ook compleet niet-gerelateerde sites hebben verstoord.

DDoS alleen op vijandige staten

Jason Healey, voormalige Witte Huis securitychef noemt de DDoS-strategie va de Britten "onnozel". "Het is een glijdende schaal. Dit moet je niet doen, want het legitimeert Anonymous juist en het is vernederend voor onze kant." Volgens Healey zijn gesanctioneerde DDoS-aanvallen voorbestemd om andere landen plat te leggen tijdens een cyberoorlog.