De Britse en Amerikaanse geheime diensten wedijveren bij het hacken en backdooren van netwerken, pc's, encryptiestandaarden en software. Uit vers gelekte 'top secret' documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat GCHQ het onder meer op Cisco en Kaspersky had voorzien.

Dat eerste was welgevoeglijk bekend, nadat eerder bleek dat spionnen ook transporten van router en switches onderschepten om die te manipuleren. Daarna kan internetverkeer worden afgetapt. Nieuw is dat de antivirussoftware van Kaspersky met name wordt genoemd als doelwit voor een exploit, meldt The Guardian. Het document vermeldt verder geen details over de hack of over hoe succesvol die was.

Staat wil cryptomonopolie

Andere documenten hameren op goede versleuteling van communicatie en dataopslag als verdediging tegen cyberaanvallen van (staats)hackers. Dit zou in tegenspraak zijn met de opmerkingen van premier Cameron dat digitale communicatie die de overheid niet kan tappen verboden zou moeten worden.

Alhoewel hypocriet, is de gedachtegang niet tegenstrijdig: veel overheden willen alleen een encryptieverbod (of ten minste achterdeurtjes) voor huis- tuin- en keukensystemen. Encryptie is natuurlijk wel cruciaal voor de overheid zelf. Het streven is een cryptomonopolie, analoog aan het geweldsmonopolie van de staat.

Lees meer over de cryptowars:

Google en Apple onder vuur in de Tweede Crypto-oorlog Microsoft vreest wapenwedloop in nieuwe cryptowar