Uit die documenten van Snowden, waar Der Spiegel inzicht in heeft, zou blijken dat de Britse geheime dienst sinds 2010 toegang heeft tot het netwerk van Belgacom en diens dochter Bics onder de naam Operation Socialist.

Ingewikkeld en onbekend virus

De inbraak bij Belgacom werd begin deze week bekend. In eerste instantie werd gedacht aan de NSA, de Amerikaanse veiligheidsdienst, als schuldige, hoewel zowel Belgacom als de Belgische overheid die niet met name wilde noemen. Belgacom heeft aangifte gedaan van de digitale inbraak, dat werd gedaan met een “ingewikkeld en onbekend virus”.

De Belgische regering dreigde al direct met “gepaste stappen” tegen een eventuele overheidsdienst die betrokken zou zijn en kondigde een onderzoek aan. Of de onthulling van Der Spiegel daar invloed op gaat hebben, is nog onduidelijk. Dat GCHQ betrokken zou zijn bij de spionage bij Belgacom, werd overigens afgelopen maandag al gesuggereerd door NRC.nl.

Via Bics toegang tot internetkabels

De hackers zouden bijzonder geïnteresseerd zijn geweest in de activiteiten van de Belgacom International Carrier Services (BICS), een joint-venture die Belgacom met Swisscom en het Zuid-Afrikaanse MTN is aangegaan om internationaal belverkeer te regelen.

BICS heeft directe toegang tot de belangrijke kabels SEA-ME-WE3 en SEA-ME-WE4 die van Europa naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten lopen. De Süddeutsche Zeitung berichtte eerder dat de GCHQ toegang had tot het verkeer over deze twee kabels. Mogelijk vond dat plaats via het netwerk van BICS.