De Britse regering wordt door Privacy International voor de rechter gesleept vanwege het massaal aftappen van de eigen burgers. Het gaat om zowel de actieve medewerking aan het PRISM-programma van de NSA, als het structureel aftappen van onderzeekabels waar ze aan land komen, genaamd project Tempora. Op die manier zou de Britse geheime dienst GCHQ zo’n kwart van al het internetverkeer van Britse burgers tappen, opslaan en inzien.

Klachten, petities en rechtszaken

“Dit uitgebreide spionageregime lijkt buiten de wettelijke kaders te opereren, er is geen verantwoording en het niet noodzakelijk of proportioneel”, aldus de privacy-organisatie in de aanklacht, meldt de IDG News Service. De klacht is ingediend bij het Investigatory Powers Tribunal, een rechtscollege dat zich specialiseert in surveillance- en spionagezaken.

In de VS werden vorige maand al de eerste rechtszaken gestart, onder meer tegen de NSA, tegen Justitie en tegen president Obama. Het gaat daarbij wederom om PRSIM, maar ook de directe toegang van de NSA bij de infrastructuur van de grote telecombedrijven, de zogenaamde ‘Upstream’ massataps.

Privacyclub EPIC tracht bovendien met een petitie bij de Supreme Court de dubieuze rol van het geheime rechtbank die de NSA-taps goedkeurde aan te kaarten.

Ondertussen heeft een andere privacyvoorvechter, het EFF, een belangrijke tussenoverwinning geboekt in een al langer lopende rechtszaak tegen de NSA en de Amerikaanse overheid over sleepnetspionage. De rechter heeft de claims van de staat op geheimhouding naar de prullenbak verwezen.

In februari strandde overigens een andere rechtszaak tegen massataps van de NSA bij de Supreme Court.

Spoedonderzoek naar AIVD en MIVD

Vorige week eiste de Tweede Kamer een onafhankelijk onderzoek naar de AIVD en MIVD. Afgelopen weken kwamen er verschillende berichten naar buiten dat beide diensten ook ‘PRISM-praktijken’ op na hielden. Mogelijk zou er worden getapt bij de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), maar die ontkent daarvan op de hoogte te zijn.

Het onderzoek wordt gedaan door de CTIVD. Formeel stelt die zelf z’n onderzoeksagenda vast, maar de wens van de Kamer telt zwaar, aldus de woordvoerder.

Ook de Braziliaanse overheid is een onderzoek gestart of de telecombedrijven in het land mee hebben gewerkt aan tapprojecten van de Amerikanen, meldt AP.