Door de Indiase ict-infrastructuur beter te beveiligen wordt ook de opslag en verwerking van persoonlijke informatie van Britse bedrijven en inwoners veiliger. De Britse premier Cameron heeft hiertoe een deal getekend met de Indiase overheid. Niet alleen worden de fysieke servers in India voorzien van de meest moderne Britse securitytechnologie, ook wordt er kennis gedeeld over mogelijke bedreigingen.

'Concurrerende voorsprong'

Cameron zegt via de samenwerking “een concurrerende voorsprong" te nemen op andere landen. Het outsourcen van data en dataverwerking is in elk land aan strenge regels onderhevig en veel bedrijven durven de eventuele risico's niet aan. Met het beveiligen van de eigen data denken de Britten dergelijke drempels voor bedrijven weg te nemen. Tegelijkertijd meent de overheid een nieuw exportkanaal voor de eigen beveiligingstechnologie te hebben gevonden.

In het afgelopen jaar heeft de Britse outsourcing van data een flinke vertrouwensknauw gekregen. Dit nadat werknemers van een Indiaas callcenter de persoonlijke informatie van miljoenen Britse burgers hadden doorverkocht. Maar, zegt analist Katyayan Gupta van onderzoeksbureau Forrester tegen de Britse ict-nieuwssite The Register, dat soort interne bedreigen blijft bestaan. Het maakt volgens hem daarbij niet uit hoeveel geavanceerde technologie de Britten India binnenbrengen.

'Naleving van regels belangrijker'

“Daarom is er behoefte aan striktere service level agreements (SLA's) tussen de Indiase outsourcingbedrijven en hun internationale klanten", zegt analist Gupta. “Meer nog is er goed toezicht nodig op naleving van die SLA's. Ook moeten outsourcingsbedrijven in India gaan voldoen aan de hoogste beveiligingscertificering, zoals ISO 27001."

De ict-beveiliging in India ligt al jaren onder vuur. Het gebeurt geregeld dat Indiase overheidssites en ict-diensten eruit liggen vanwege aanvallen. In december werd bekend dat zowel overheid als het Indiase leger gekraakt waren, waardoor er 10.000 e-mailaccounts op straat kwamen te liggen.