De Britse privacywaakhond ICO legt Sony een forse boete op vanwege het niet hebben van up-to-date securitysoftware. Dat hielp hackers in het zadel bij de inbraak van het PlayStation Netwerk (PSN). Bij de beruchte hack in 2011 is privédata van 77 miljoen gebruikers op straat komen te liggen, waaronder mogelijk ook creditcardgegevens.

Sony vecht de beslissing echter direct aan. “Sony is het sterk oneens met de opgelegde boete en bereid een beroep voor", meldt een woordvoerder van het Japanse bedrijf aan de News Service van Webwereld-uitgever IDG.

'Hack kunnen voorkomen'

Volgens het persbericht van de ICO had de hack voorkomen kunnen worden met bijgewerkte software. Uit onderzoek van de waakhond blijkt bovendien dat wachtwoorden niet altijd veilig waren. Volgens de Britse privacywet is Sony verplicht zorgvuldig om te gaan met deze gevoelige data en is het daarom nalatig geweest.

Sony verdedigt zijn handelen. Het bedrijf stelt dat criminele aanvallen op elektronische netwerken ernstig en een groeiend aspect van het leven in de 21e eeuw. “Sony werkt voortdurend aan het versterken van zijn systemen, bouwt meerdere verdedigingslagen en werkt aan het veilig en veerkrachtig maken van onze netwerken", reageert het bedrijf in een statement aan de BBC.

Lek blijkt bekend

Na de hack ging het getroffen deel van het PlayStation Network, met onder meer een gaming-dienst en online winkel, een week offline. Na onderzoek van Sony werd duidelijk dat het ging om een bekend lek in de webapplicatieserver. In welke software het lek zat, werd niet onthuld. Dit vanwege het risico dat andere gebruikers daardoor konden lopen.

De aanvankelijke aanval was vermomd als een aanschaf van content op PSN. Daardoor sloegen de securitysystemen van Sony geen alarm. Tot dusver zijn er volgens de ICO geen signalen dat er misbruik is gemaakt van de gestolen gegevens. De waakhond ontving tot vandaag geen directe klachten.

Sony moet snel betalen

Desondanks blijft de boete van 250.000 pond staan bij de ICO, vanwege de 'ernstige privacyschending.' Sony heeft nog tot 14 februari om deze te betalen. Het kan zelfs een korting van 20 procent krijgen als het volledige bedrag op 13 februari door de ICO is ontvangen.