De gerichte aanval betrof onder meer de NAVO, de Europese Commissie, het Europees Parlement en SWIFT, een organisatie die Europese en internationale betalingen verzorgt. Dat melden bronnen aan de NOS. Bij deze in Brussel gezetelde internationale organisaties zijn anderhalf jaar vrijwel alle telefoongesprekken afgetapt via het Belgische telecombedrijf Belgacom.

Tot dusver leken de hackers vooral interesse te hebben in dochterbedrijf BICS, dat telefoonverkeer naar landen als Jemen, Syrië en andere, door de Amerikanen als 'schurkenstaten' beschouwde landen. BICS heeft directe toegang tot de belangrijke kabels SEA-ME-WE3 en SEA-ME-WE4 die van Europa naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten lopen.

Europees PRISM-onderzoek in volle gang

Met deze bevindingen komt de Belgacom-hack, die vooral ook door de Belgische regering – zelf grootaandeelhouder van de telco - hoog opgenomen wordt, in een heel ander daglicht te staan. Het Europese onderzoek naar het PRISM- afluisterschandaal is nog in volle gang. De Britse geheime dienst GCHQ staat bekend om zijn nauwe banden met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, waarmee de verzamelde informatie al die tijd is gedeeld.

Volgens de Belgische justitie heeft Belgacom op 19 juli de eerste klacht ingediend voor een digitale inbraak. Het eerste onderzoek wees direct in de richting van internationale ‘state-sponsored’ cyberspionage. Door documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden die Der Spiegel onder ogen kreeg, kwam de GCHQ boven water, die de afluisteroperatie zelf ‘Operation Socialist’ noemde.