Het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen heeft inmiddels deze zoveelste privacyflater toegegeven. De verloren data op de stick bestaat uit namen, adressen en geboortedata van 33.000 gedetineerden met zes of meer veroordelingen in Engeland en Wales van het afgelopen half jaar. Ook staan er de namen en geboortedata van 10.000 andere veroordeelden op de stick. Verder verloor de externe partij die verantwoordelijk was voor de usb-stick de namen, geboortedata en in sommige gevallen zelfs de verwachte vrijlatingsdatum van alle 84.000 gedetineerden die vastzitten in Engeland en Wales. Dit meldt The Guardian.

Data van het Drugs Intervention Programme staat ook op de usb-stick. Van deze personen werden alleen de initialen bekend. "De data was beveiligd opgeslagen op de site van de externe partij. Die data is gedownload op een usb-stick om te verwerken. De usb-stick is sindsdien kwijt", aldus een woordvoerder van het ministerie. Scotland Yard heeft nog geen onderzoek ingesteld, maar liet weten de externe partij, PA Consulting, te helpen met het onderzoek.

Zoveelste blunder

Het verliezen van deze privacygevoelige data is de zoveelste blunder die de Britten moeten verwerken. De afgelopen jaren raakte een harddisk met gegevens van drie miljoen Britse rijbewijs-examinandi kwijt. Scotland Yard miste op een gegeven moment een pc met telefoongegevens rond onderzoek naar terreur en zware criminaliteit.

De lijst is echter nog veel langer. Eerder raakten ook twee cd's met naam, adres, leeftijd en bankgegevens van 25 miljoen Britten kwijt. Dat houdt in dat de gegevens van de helft van de Britse bevolking op straat lag. In de negen maanden die daarop volgden werd er zeer geheime informatie gevonden in de trein over Al-Qaeda en de veiligheidstroepen in Irak. Twee dagen later gevolgd door andere informatie over terrorisme.