Dat blijkt uit een verklaring van de Britse premier David Cameron donderdag voor het Britse parlement. Volgens Cameron hebben social media een belangrijke rol gespeeld bij het organiseren van de rellen die Londen en enkele andere Britse steden de afgelopen dagen teisterden. De premier stelt dat er samen met social media-bedrijven als Twitter, Facebook en Blackberry-maker RIM wordt gekeken naar mogelijke communicatiebeperkingen.

"De vrije stroom van informatie werkt niet alleen positief, het kan ook voor kwaadwillende doeleinden worden gebruikt. Als mensen social media inzetten voor het organiseren van geweld, dan moeten we ze stoppen. We werken samen met de politie, geheime diensten en de industrie om te kijken naar hoe communicatie via social media is te stoppen in geval van geweld, wanorde en criminaliteit", aldus Cameron.

Overleg met RIM, Facebook en Twitter

De Britse minister van binnenlandse zaken, Theresa May, gaat binnenkort met Facebook, RIM en Twitter overleggen over hun verantwoordelijkheden in het tegengaan van rellen en ander crimineel gedrag. Volgens Cameron vormde de berichtendienst via Blackberry's, die erg populair zijn onder stedelijke jongeren, bij de rellen het grootste probleem vanwege zijn 'gesloten netwerk'. "We moeten een manier vinden waarop we hen voor kunnen zijn", aldus Cameron.

RIM zegt mee te werken met de Britse politie, maar waaruit de samenwerking bestaat is niet geheel duidelijk. De weblog van het Canadese bedrijf werd eerder deze week gehackt nadat RIM's coöperatie met de politie bekend werd.

BBM weer onder vuur

Blackberry Messenger (BBM) maakt privé-communicatie tussen gebruikers mogelijk, waarbij berichten versleuteld langs de RIM-servers gaan. Vorig jaar leidde die dienst er al toe dat autoriteiten in onder meer Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) dreigden het gebruik van Blackberry-diensten door burgers aan banden te leggen. De VAE verbieden nu het kleinschalig gebruik van de veilige zakelijke BlackBerry-servers.

Enkele Britse parlementariërs hebben de afgelopen dagen ook opgeroepen tot het stopzetten van de BBM-diensten. The Register stelt dat Cameron in zijn speech ten onrechte geen aandacht heeft voor tv-zenders als Sky en BBC die live vanuit helikopters lieten zien waar de rellen plaatsvonden. Twitter en Facebook hadden overigens ook een positieve rol: het netwerk werd door Britten gebruikt voor het organiseren van het opruimen van de puinhopen die door de rellen zijn veroorzaakt.