De critici noemen Browzar adware omdat de browser bij zoekopdrachten naar online advertenties verwijst. Een ander veelgehoord punt van kritiek, ook onder Webwereld-lezers, is dat de browser niet doet wat de makers beloven.

De ontwikkelaars van Browzar zeggen de feedback te onderzoeken, maar ontkennen stellig dat hun programma adware is. De bedenker van Browzar, Ajaz Ahmed, zegt dat mensen de term verkeerd gebruiken, aldus de BBC. "Dit is helemaal geen adware. Zoals elke zoekmachine heeft ook die van Browzar gesponsorde advertenties", aldus Ahmed.

De browser is geen zelfstandige applicatie, maar een laag die over Internet Explorer wordt geplaatst om het uiterlijk en een aantal functies te veranderen. De Browzar-zoekmachine is als startpagina in de browser ingesteld en dit kan niet gewijzigd worden. Daarnaast staat rechtsboven in het browservenster een zoekbox.

Gesponsorde links

Als internetters één van de zoekopties gebruiken, worden er opvallend veel gesponsorde links en advertenties getoond, die niet duidelijk van de reguliere zoekresultaten te onderscheiden zijn.

De gesponsorde links worden gegenereerd door Yahoo's Overture. Ahmed zegt dat Browzar-gebruikers niet verplicht zijn om de eigen zoekmachine te gebruiken. Ook zegt hij dat er gewerkt wordt aan het verbeteren van de zoekmachine.

Ahmed onthulde vorige week de gratis software, waarvan hij beweerde dat deze alle sporen van bezochte websites verwijdert: de internetcache zou worden geleegd en de browsergeschiedenis en autocomplete-formulieren zouden verwijderd worden.

Scott Hanselman meldt op zijn blog Computer Zen dat hij sporen gevonden heeft van websites die hij bezocht nadat hij Browzar geïnstalleerd had. "Browzar, deze versie althans, doet niet wat hij belooft te doen", aldus Hanselman op zijn blog. Browzar-bedenker Ahmed zegt dat hij inmiddels contact heeft opgenomen met Hanselman om hem te vragen aan te tonen hoe hij de sporen gevonden heeft.