Bruce Schneier komt met een vernietigend oordeel over online privacy in een opiniestuk voor de Amerikaanse televisiezender CNN. Er is volgens hem een alomtegenwoordige controle op het internet. We worden allemaal overal en altijd gevolgd en deze data wordt voor altijd opgeslagen.

Volgens Schneier zijn er simpelweg te veel manieren om gevolgd te worden. Het internet, e-mail, mobiele telefoons, webbrowsers, sociale media, zoekmachines: ze zijn noodzaak geworden en je kunt niet verwachten dat het gebruik ervan stopt omdat mensen niet graag gevolgd willen worden.

Iedereen wordt getraceerd

Het behoud van je privacy op internet is in zijn ogen zo goed als onmogelijk. Schneier begint zijn betoog met drie recente voorbeelden van personen die ondanks de grote moeite die ze deden om zich te verbergen toch zijn getraceerd.

Zo werden Chinese overheidshackers geïdentificeerd doordat zij toegang zochten tot Facebook vanaf hetzelfde netwerk, computerexpert en LulzSac-leider Hecotr Monsegur werd ondanks het gebruik van een anonieme surfdienst gepakt en ook Paula Broadwell, de vrouw die een affaire had met CIA-directeur David Petraeus werd gevonden.

Zij surfte altijd vanuit hotels en vanaf publieke netwerken met Petraeus, maar door het koppelen van de registratiedata van verschillende hotels kon haar naam uit de computers worden gefilterd.

Controlestaat

“Het internet is een controlestaat. Of we het nu toegeven of niet, of we het leuk vinden of niet, we worden voortdurend gevolgd. Google volgt ons, Facebook doet hetzelfde bij zowel ons als bij mensen die niet eens een account hebben. Apple volgt ons op onze iPhones en iPads. Een verslaggever gebruikte de trackingtool Collusion om te kijken wie hem volgde: in een tijdsbestek van 36 uur volgden 105 bedrijven zijn internetgebruik", somt Schneier op.

De beveiligingsexpert is somber over alternatieven. Door de huidige samenwerking van overheden en bedrijven ziet hij geen veranderingen in de toekomst, zeker omdat niemand strijdt voor betere privacywetten. Een situatie waarvoor Schneier 7 jaar geleden al waarschuwde.

Schneier: “Welkom in een wereld waar alles wat je op een computer doet wordt opgeslagen, gekoppeld, bestudeerd en zonder jouw medeweten wordt doorgeven van bedrijf tot bedrijf en waar de overheid het zonder bevelschrift bemachtigt. Welkom op een internet zonder privacy, een situatie waarin we zonder slag of stoot zijn beland."