Tegenvaller voor minister Plasterk. Onze gedagvaarde gezagsdrager van Binnenlandse Zaken staat tegenover een bonte coalitie van burgers en organisaties, die hem beschuldigen van het witwassen van NSA-data. Nu komt het Europees Parlement na maandenlang onderzoek tot dezelfde conclusie, zo blijkt uit het uitgelekte conceptrapport.

Volgens Alberdingk Thijm legt het rapport de vinger op dezelfde gevoelige plekken als bij het proces tegen Plasterk.

De commissie LIBE (Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken) van het Europees parlement wil dat ook Nederland zijn inlichtingendienst herinricht en daarbij geldende wetten aanpast. Plasterk had zijn standpunt kunnen verdedigen, maar weigerde net als onze minister van Veiligheid en Justitie Opstelten en AIVD-opperhoofd Rob Bertholee deelname aan de hoorzitting. "Een typische nationale aangelegenheid", aldus de minister vrijdag tegenover het ANP.

Herkansing

Die verdediging volgt spoedig alsnog. De rechtszaak tussen een bonte coalitie van burgers en organisaties staat gepland voor later dit jaar. Dan mag Plasterk alsnog de beschuldigingen van het illegaal verkrijgen van data door Nederlandse inlichtingendiensten weerleggen. En dan, zo laat de door de coalitie aangestelde advocaat Alberdingk Thijm al doorschemeren aan Computerworld, zal het LIBE-rapport zeker worden gebruikt als munitie.

Voor de liefhebbers, hieronder alvast een inkijkje in het conceptrapport. Ook IT-bedrijven Amazon, Yahoo en telco's Vodafone, Orange en British Telecom kwamen daarbij niet opdagen:

Conceptrapport LIBE-commissie