De Europese Commissie moet een "omgekeerde inbreukprocedure" starten tegen lidstaten die de bewaarplicht van telecomgegevens blijven handhaven. Op deze manier worden die gedwongen om de dataretentie uit de nationale wetboeken te 'gummen'. Daartoe roept D66 op.

Bewaarplicht wordt witgewassen

Vorige week verklaarde het Europese Hof de richtlijn bewaarplicht met terugwerkende kracht ongeldig. Maar elk EU-land heeft deze richtlijn zelf omgezet in nationale wetgeving en die is niet automatisch ongeldig. Maar omdat dus de grondslag is weggevallen zou de Europese Commissie lidstaten moeten dwingen de bewaarplicht te schrappen, vindt Europarlementariër Sophie in 't Veld, anders is er sprake van 'witwassen' van wetgeving.

"De argumentatie van het Hof maakt duidelijk dat ook de nationale dataopslagwetten in strijd zijn met de grondrechten. Toch gaan lidstaten, waaronder Nederland, zonder te verblikken of verblozen door met het verzamelen en opslaan van onze bel- en internetgegevens", constateert In 't Veld.

Nederland handhaaft bewaarplicht

Staatssecretaris Fred Teeven liet de Kamer weten dat er voorlopig niets verandert, de bewaarplicht blijft gehandhaafd. Over 2 maanden komt het kabinet met een standpunt over braanbrekende Europese vonnis. De Kamer en veel providers dringen aan op snelle duidelijkheid.

GroenLinks duurt het te lang, die komt met een eigen initiatiefwet om de bewaarplicht te annuleren. In bijvoorbeeld Zweden is de bewaarplicht wel per direct opgeschort. Eén isp liep zelfs daarop vooruit en vernietigde meteen de bewaarplichtdata.