In zijn nieuwe rapport schetst de Business Software Alliance (BSA) een alarmerend beeld van de verbreiding van illegale software. Volgens het bureau is maar liefst 41 procent van alle software die op pc's staat illegaal verkregen.

Miljardenverlies

Hierdoor lopen softwaremakers wereldwijd 53 miljard dollar mis, rekent de belangenvereniging voor. "Dit bedrag had geïnvesteerd kunnen worden in nieuwe banen en oplossingen voor de behoeften van de maatschappij", aldus de BSA.

Bovendien is de schade nog veel groter. Want voor elke dollar die wordt besteed aan pc-software, wordt er normaliter 3 tot 4 dollar uitgegeven aan lokale ondersteuning en distributiediensten, becijfert het bureau.

Piraterij leidt tot malware

Veel illegale software wordt verspreid via p2p-netwerken en veilingsites. "Piraterij is dan ook net zo wijdverspreid als het internet zelf." Bovendien is er een "significant verband" tussen illegale software en het aantal aanvallen met malware, al houdt de BSA toch zelf nog behoorlijk wat slagen om de arm.

"Alhoewel deze correlatie niet met precisie is vastgesteld, suggereert bewijs van bronnen uit de industrie dat markten met veel softwarepiraterij er naar neigen ook veel malware-infecties te ondervinden."

De boodschap van de BSA: illegale software is gevaarlijk. Het bureau tracht de fora waarop illegale software wordt verspreid te bestrijden met miljoenen sommaties om links naar software offline te halen. In totaal heeft het in de eerste helft van 2009 2,4 miljoen takedown-verzoeken naar p2p-sites gestuurd. Dat is drie keer zoveel als in dezelfde periode in 2008.

Ineffectief

Recentelijk bleek dat de BSA, tenminste de Nederlandse tak, totaal niet effectief is. Ondanks duizenden procedures weet het bureau nog geen promille van de zelf geschatte schade door softwarepiraterij te verhalen op de overtredende bedrijven en particulieren.