Onderzoekers van de universiteit van Michigan hebben twee jaar gewerkt aan de 'semantische bewaker': een kleine monitor op de microprocessor die controleert of de chip onverwachte taken moet uitvoeren.

Veilige modus

Chipproducenten als Intel en Advanced Micro Devices (AMD) testen hun processors uitvoerig, maar in de praktijk kunnen deze crashen wanneer zij onbekende opdrachten krijgen. De nieuwe technologie detecteert dergelijke opdrachten en brengt vervolgens het systeem in een veilige modus. De computer wordt daardoor minder dan een seconde vertraagd, maar zal minder snel crashen, zegt Valeria Bertacco van de universiteit van Michigan.

Meestal ontdekken chipmakers nog honderden bugs in hun producten, nadat deze al zijn verkocht. Deze kunnen worden opgelost via bios-updates, maar ernstige fouten kunnen grote gevolgen hebben. Zo moest AMD vorig jaar de productie van zijn 'Barcelona'-processor bijna een half jaar staken, omdat na de officiële presentatie een ernstige fout in de L3-cache was ontdekt.

Sceptisch

Volgens analist Nathan Brookwood van Insight 64 is de uitgevonden bug-monitor geen echte oplossing. Een processor zou zoveel legitieme opdrachten krijgen, dat het lastig is om die allemaal bij te houden. Bovendien zou het ontwerpen van een werkbare veilige modus voor de processor een zware klus zijn, aldus een sceptische Brookwood.

Uit het oogpunt van de veiligheid kan de uitvinding van de universiteit van Michigan interessant zijn. Sommige veiligheidsexperts waarschuwen voor een nieuwe reeks hacks via processorbugs. Zo zal Kris Kaspersky volgende maand tijdens de Hack in the Box-bijeenkomst demonstreren hoe hackers Intel-processors kunnen aanvallen. Onderzoeker Bertacco denkt dat zulke veiligheidsproblemen haar uitvinding aantrekkelijk maken voor chipproducenten.