Er is iets behoorlijk fout met Google Docs. Het blijkt mogelijk om andere gebruikers met documenten te spammen. Zij kunnen deze bestanden niet weigeren of weghalen. Sinds een paar dagen is er bij een aantal gebruikers van de online kantoorapplicatie plotseling een diapresentatie in hun lijst met documenten toegevoegd.

Hardnekkig

Het betreft 'SMX East AJAX proposal' van het Google webmaster team van vorige week, over het indexeerbaar maken van Ajax-sites. Bovendien blijkt het spamdocument zeer hardnekkig. Verwijderen lijkt in eerste instantie mogelijk, maar even later is het ongewenste document weer terug in de lijst.

Google Docs spam

Het is nog onbekend hoeveel Google Docs-gebruikers het ongewenste document hebben gekregen. Op het internet melden zich al verschillende klagers.

Vertrouwen ondermijnd

Zo schrijft 'Wouter van Campen' op het Google helpforum: "Sinds kort heb ik een document in mijn lijst staan dat gedeeld wordt door iemand anders. Het gaat om een presentatie genaamd: SMX East AJAX Proposal van Gwebmastercentral, en gaat over het nieuwe ding van Google dat ze Ajax doorzoekbaar willen maken. Allemaal prima, alleen ik krijg dit document met geen mogelijkheid uit het lijstje. Zowel verwijderen als verbergen werkt wel, maar na 5 minuten is het document weer terug. Dit is zeer irritant."

Ene 'MonkeyB' meldt op het Engelstalige helpforum van Google: "Ik heb precies hetzelfde. Ik verwijder het steeds en dan komt het weer terug. Ik heb niet het gevoel dat mijn account heel goed beveiligd is als er willekeurige en niet-verwijderbare documenten in verschijnen."

Google Nederland was niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie. Google in de VS kon nog niet inhoudelijk reageren.