De gevangenisautoriteiten in Florida doen diepgravend onderzoek naar twee incidenten waarbij plots alle deuren van de ‘maximum security’ Turner Guilford Knight-gevangenis in Miami opengingen, met bijna fatale gevolgen voor een van de gedetineerden. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een computerbug, maar vuil spel wordt niet uitgesloten, meldt Wired.

Het vreemde is dat het helemaal niet de bedoeling is dat alle deuren van de afdeling tegelijk open kunnen, aangezien de gedetineerden elkaar, in tegenstelling tot een regulier regime, niet mogen tegenkomen buiten hun cel.

Met een mes achtervolgd

Dat gebeurde toch, tot twee keer toe. De tweede keer stormden enkele gevangenen meteen hun cel uit en trachtten een andere gedetineerde, een rivaliserend bendelid, met een geïmproviseerd wapen te grazen te nemen. Die sprong in paniek van een balkon twee verdiepingen naar beneden en brak zijn enkel en een ruggenwervel (zie filmpje onderaan).

Voorlopig onderzoek toonde aan dat de computer op het moment suprême een “operator error” had, maar dat blijkt een generieke melding, zodat de feiten nog onbekend zijn. Alhoewel de logfiles richting een nog onverklaarde bug wijzen, wordt vuil spel door een hacker of cipier geenszins uitgesloten. Het is vooral verdacht dat enkele gevangenen direct na het openen van de deuren in de actie schieten die van te voren lijkt gepland: het uitwisselen van de geïmproviseerde wapens en het neersteken van de medegevangene.

SCADA vaak online en kwetsbaar

Veel controlesystemen voor mechanische of industriële processen (SCADA-systemen) zijn vaak aangesloten op het internet, maar zonder adequate beveiliging, wat ze kwetsbaar maakt voor hackers op afstand.

De Miami Herald kreeg met een beroep op de openbaarheid van bestuur dit filmpje in handen: