De webaanval op Ov-chipkaart.nl vond zaterdagochtend rond 11 uur plaats, meldt Nu.nl. Als gevolg van de zogeheten ddos-attack konden bezoekers van de site niet inloggen, producten bestellen of hun gegevens bekijken. De aanval leek voornamelijk uit Oost-Europese landen afkomstig, schrijft Nu.nl. Na een analyse van de herkomst van de aanval besloot het bedrijf Trans Link Systems, dat verantwoordelijk is voor ov-chipkaart.nl, de site ontoegankelijk te m maken uit het buitenland.

Oost-Europa

Na drie uur was de site weer bereikbaar binnen Nederland. TLS doet nog verder onderzoek en kan nog niet aangeven of er aangifte wordt gedaan. Er zou volgens TLS geen sprake zijn geweest van een hack.

Hostingprovider ASP4ALL zoekt naar een oplossing om dit soort ddos-attacks op ov-chipkaart.nl voortaan tegen te gaan. TLS handhaafde het filter voor buitenlands webverkeer tot maandag, maar liet zondag wel bezoekers vanuit Belgie en Duitsland toe.

Storing

Vorige maand kampte ASP4All nog met een netwerkstoring waardoor ook ov-chipkaart.nl werd getroffen. Als gevolg van de storing konden reizigers onder meer hun bestelde reisproduct of saldo niet ophalen en op hun OV-chipkaart zetten bij een ophaalautomaat.