De Bulgaarse regering heeft met harde woorden afstand genomen van de Anti-Counterfeit Trade Agreement, terwijl het land nog op 26 januari een handtekening heeft gezet onder het verdrag. Minister Traicho Traikov heeft hiervoor de verantwoordelijkheid genomen en is opgestapt.

“De Bulgaarse wetgeving op internetpiraterij en bescherming van copyright is strikt genoeg en we hebben ACTA niet nodig", zegt Borisov tegen de Bulgaarse krant Novinite. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de socialistische partij BSP, die het grootste deel van de onderhandelingen over ACTA heeft gevoerd. Borisov is van de rechtse partij GERB. Vertegenwoordigers van die partij in het Europees Parlement zullen in juni tegen het akkoord stemmen, voegt de premier nog toe.

Verzet tegen ACTA groeit

Daarmee wordt het verzet tegen ACTA in Europa alleen maar groter. Eerder al zeiden landen als Letland, Tsjechië, Slowakije en Polen al het handelsakkoord niet te zullen voorleggen aan de lokale parlementen ter ratificatie. De Duitse regering heeft zelfs gezegd niet te zullen tekenen voordat het Europees Parlement zich over ACTA heeft uitgesproken.

Nederland heeft, net als Duitsland, het akkoord nog niet getekend. Dat zal ook voorlopig niet gebeuren, of de regering moet een breed aangenomen motie niet willen nakomen. Die motie werd deze week door de Tweede Kamer aangenomen en zegt dat het kabinet moet wachten met ondertekening totdat onomstotelijk is komen vast te staan het ACTA geen inbreuk maakt op de Europese burgerrechten.