Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland wil van een burgerforum horen of de huidige strafeisen voor strafbaar hacken wel passen bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Het forum wordt op zaterdag 28 juni gehouden in Haarlem. Maximaal 30 burgers kunnen zich voor het forum aanmelden, enige kennis vooraf is niet nodig.

OM wil eigen strafeisen toetsen bij burgers

Het OM wil de uitkomsten van het forum gebruiken om de eigen strafeisen in rechtszaken te toetsen. Naast het horen van een burgerforum worden tevens professionals gehoord in andere bijeenkomsten. "Aan de hand van diverse cases wordt de mening gepeild: wat zijn passende strafeisen en wat maakt dat een straf soms hoger of juist lager zou moeten uitvallen?", stelt het OM.

Eerder zijn burgerfora gehoord in zaken als inbraak en straatroof en aan de hand van de uitkomsten van die fora zijn de richtlijnen aangepast, zegt het OM. Die richtlijnen zijn afspraken tussen de verschillende Openbaar Ministeries in Nederland die ervoor moeten zorgen dat de strafeisen redelijk overeenstemmen voor vergelijkbare strafbare feiten. Overigens bepaalt de rechter uiteindelijk de straf, ongeacht de richtlijnen van het OM.