Nederland zou net als de Denen een eenduidig systeem moeten hebben voor communicatie en transacties met de overheid, alle banken en instellingen als de Belastingdienst. Dat scheelt twee miljard euro per jaar aan papier en andere administratie, zegt Tineke Netelenbos, voorzitter van het programma Digivaardig en digiveilig van het ECP, platform voor de informatiesamenleving.

Dat platform had de Deen Lars Frelle-Petersen op bezoek, een ambtenaar die kwam uitleggen hoe 'het Deense model' werkt. In dat land wordt elke burger verplicht te werken met het internet in de communicatie met financiële instellingen en de overheid. Voor ouderen is geen uitzondering gemaakt, ook die moeten verplicht, zij het onder begeleiding, digitaal aan de slag, schrijft Trouw vandaag.

Vrijwillige postbus wordt niet gebruikt

Denen hebben nu al een digitale postbus voor communicatie met de overheid, maar die wordt weinig gebruikt, want is vrijwillig. Door er dwang op te zetten moet dat gebruik worden gestimuleerd; mensen krijgen via twitter, sms of e-mail bericht dat er nieuwe post is.

Volgens Netelenbos moet Nederland hierin snel een koppositie claimen en eenzelfde eenduidige aanpak omarmen. "Er zijn zoveel systemen nu. Mensen raken erin verdwaald. Een eenduidig beleid leidt ertoe dat de overheid altijd weet wie je bent", zegt ze in Trouw.

Dezelfde beveiliging voor banken en overheid

De overheid en de Deense banken gebruiken hetzelfde systeem en het zelfde beveiliging. Eén inlog geeft toegang tot zowel overheidsdiensten als financiële diensten, waaronder internetbankieren en het doen en betalen van belastingaangiften.

De codes voor de bank zouden daarin hetzelfde zijn als die voor de overheid, schrijft Trouw. De Deense banken hadden al hetzelfde inlogsysteem omdat het volgens de banken niet logisch was te concurreren op beveiliging.