Naast president Bush zijn ook vice president Dick Cheney, de National Security Agency (NSA) en een aantal andere overheidsmedewerkers aangeklaagd. Volgens de aanklacht, die afgelopen donderdag werd ingediend, zou de NSA zich schuldig maken aan het op grote schaal bespioneren van inwoners van de Verenigde Staten, terwijl Bush en de zijnen beweren dat het programma zich alleen richt op inwoners van de Verenigde Staten die communiceren met verdachte terrorisme in andere landen.

Grenzen overschreden

De rechtszaak zal worden gevoerd uit naam van alle in Amerika wonende klanten van de telefonie- en internetdiensten van telecomprovider AT&T. Volgens EFF heeft de NSA spionageapparatuur geïnstalleerd op verschillende strategische punten van AT&T in San Francisco, Atlanta, Seattle, Los Angeles, San Diego, San Jose, en Bridgeton (Missouri). Volgens EFF-advocaat Kevin Bankston gaat de organisatie daarmee z'n boekje ver te buiten: "Een dergelijk nationaal surveillancenetwerk stelt de NSA in staat om op illegale wijze informatie te vergaren over iedereen die de services van AT&T gebruikt".

Van groot belang?

Hoewel het Witte Huis nog niet officieel heeft gereageerd op de aantijgingen, is bekend dat Bush het programma van groot belang vindt voor de terrorismebestrijding. Het surveillanceprogramma draait al sinds 2001, zonder enige toestemming of toezichthouder. De president kreeg eerder dit jaar beperkte toestemming voor het programma als onderdeel van een programma voor terrorismebestrijding.

'Volk en Congres verraden'

Volgens Bankston heeft het daar echter helemaal niets meer mee te maken: "Het draait hier om het onderscheppen van de communicatie van miljoenen doodgewone Amerikanen. Als de overheid beweert dat ze dit programma uitvoert op basis van de in juli aangenomen wet, dan heeft ze zowel het Congres als het Amerikaanse volk verraden, aangezien in die wet stond dat het aftappen alleen gericht was op mensen buiten de Verenigde Staten". Met de rechtszaak hoopt EFF de NSA te kunnen dwingen om het programma te beëindigen en de verzamelde gegevens te vernietigen. Ook wordt er een schadevergoeding geclaimd voor de personen wiens privacy geschonden is."

Waarschuwing

Volgens Bankston gaat het echter vooral om de waarschuwing: "Onze rechtszaak vormt een duidelijke waarschuwing voor toekomstige bewoners van het Witte Huis en leidinggevende bij de DoJ en NSA. Als je de wet breekt en de rechten van het Amerikaanse volk met voeten treedt, dan zijn er consequenties."