Sinds vanochtend 9.00 uur draait Wikileaks.nl, een mirror van de omstreden klokkenluiderssite, in Nederland. Niet alleen het domeinnaam, maar ook de DNS-servers en de hosting van de site zelf zijn overgenomen door Byte. Die hoster nam het domeinnaam over van de Zoetermeerse registrar E-dot die zelf geen mirror van Wikileaks draaide en dit ook niet wil doen om andere klanten niet in gevaar te brengen. Byte zegt wel de capaciteit te hebben om een mirror aan te kunnen bieden.

Compleet geïsoleerde uplink

“Voor deze website is een compleet geïsoleerde infrastructuur opgezet. Technisch betekent dit: aparte netwerkverbindingen, DNS-servers en een geoptimaliseerd webcluster dat vele miljoenen hits kan verwerken. Door deze opzet heeft bezoek van wikileaks.nl geen invloed op andere sites bij Byte. De benodigde verbindingen zijn in samenwerking met XS4ALL (onze netwerkleverancier) geïnstalleerd en zijn volledig gescheiden van onze normale apparatuur en verbindingen,” meldt Byte in een blogpost.

Byte wil de klant niet bekend maken en niet inhoudelijk op de vraag ingaan of Wikileaks “goed of slecht” is, maar stelt het belangrijk te vinden dat er vrijheid van meningsuiting is. “De rechterlijke macht gaat over wat wel en niet toelaatbaar is binnen de grenzen van de wet.”

Juridische status onduidelijk

Byte heeft van tevoren geen jurist geconsulteerd, meldt directeur Gruus van Woerkom desgevraagd aan Webwereld. “We hebben wel goed nagedacht over de juridische aspecten. Maar omdat het absoluut niet zeker is dat deze content niet mag, hebben we besloten de klant aan te nemen.”

Van Woerkom verwijst naar een blogpost van ict-jurist Arnoud Engelfriet. Die schrijft dat de juridische status van Wikileaks nog onduidelijk is, maar dat herpublicatie van Wikileaks-documenten niet snel tot juridische problemen kan leiden.

Mocht Byte een take down notice krijgen, dan halen ze niet meteen de site offline, belooft Van Woerkom, maar zullen eerst overleggen met een jurist. “Is het noodzakelijk de hosting te stoppen, dan zullen we dat doen,” aldus Van Woerkom.

XS4All niet bang voor DDoS

De servers staan in colocatie in het datacenter van XS4All, die ook de netwerkleverancier is. Mocht Wikileaks.nl onder een DDoS-aanval komen, dan loopt het netwerk van XS4All gevaar, bevestigt een woordvoerster van de provider. “Maar we achten dat risico heel erg klein. Er zijn nu zo veel mirrors, dit is er slechts één van.”

Desgevraagd zegt XS4All de beslissingen van Amazon, Paypal en Mastercard, die de dienstverlening aan Wikileaks staakten, “dubieus” te vinden. “We weten niet precies de afwegingen, maar daar zit hoogstwaarschijnlijk politieke druk achter.”