Bouwmarkten in de regio Veenendaal en Ede (Gelderse Vallei) stellen camerabeelden en kassagegevens beschikbaar aan de politie indien verdachte uitziende klanten opmerkelijke aankopen doen.

Althans, aankopen die eventueel zouden kunnen worden gebruikt als inbrekersgereedschap. We schreven hierover een half jaartje geleden al. Op vragen van Tweede Kamerleden zegt minister Opstelten nu dat die handelswijze van de bouwmarkten geen conflict heeft met de privacywetgeving.

'Politie volgt alleen maar tips op van winkels'

Want: bouwmarkten mogen cameratoezicht houden in de winkel zolang ze een privacyreglement hebben. En de politie mag beelden bekijken nadat zij een tip hebben gekregen van burgers of winkeliers, zegt Opstelten. "De politie is op grond van de Wet politiegegevens bevoegd om kennis te nemen van informatie die in de vorm van tips wordt aangeboden. Van een ongeoorloofde schending van de privacy is dan ook geen sprake."

En omdat het hier niet gaat om de inzet van een opsporingsmiddel, maar om het navolgen van tips die de bouwmarkten "uit eigen initiatief" onder de aandacht van de polite brengen, is er ook geen belemmering voor agenten, die anders alleen een dergelijke bevoegdheid hebben als er concrete aanwijzingen zijn voor een misdrijf. Privacywettelijke problemen dus opgelost!

Kijk uit wat je koopt!

Opmerkelijk in de antwoorden van minister Opstelten is de passage over wat de bouwmarkten dan concreet zouden willen doen.

"De bouwmarkten bepalen zelf welke voorvallen zij onder de aandacht van de politie willen brengen naar aanleiding van verdacht gedrag en/of verdachte interesse voor (onlogische combinaties van) gereedschap. Zo blijkt uit ervaringen van de bouwmarkten onder meer dat de grootste exemplaren voorhamers slechts enkele keren per jaar bij een vestiging worden verkocht en dat een aanzienlijk deel van die aankopen verdacht is."

Verkopen van voorhamer is medeplichtigheid?

Dus moet je uitkijken welke combinaties van gereedschap je koopt, want de zestienjarige zaterdaghulp in de Praxis mocht er eens wat van gaan denken. Verder blijkt uit het antwoord dat bouwmarkten die grote voorhamers verkopen dus medeplichtig zijn aan een misdrijf, althans vermoedelijk. Gezien de beperkte verkopen hierin is het opvallend dat dergelijke gereedschappen nog in het assortiment zitten.

Overigens hebben de Gamma en Karwei vanwege de ophef al besloten af te zien van deelname aan het project en is er nog geen duidelijkheid of de samenwerking tussen bouwmarkten en politie ook in andere regio's vorm krijgt.