De software van het bedrijf Behavioral Recognition Systems (BRS Labs) zou een eind moeten maken aan het clichébeeld van de beveiliger die zoveel camera's tegelijk moet kijken, dat hij de dief niet meer ziet binnenkomen, zo bericht securitysite DarkReading.

Verdachte bewegingen

Met name bij grotere bedrijven moet één enkele beveiliger vaak tientallen of honderden camera's in de gaten houden. Volgens voormalig geheim agent en it-security consultant John Frazzini is het puur geluk als zo'n beveiliger op deze manier verdacht gedrag waarneemt. Frazzini is nu de baas van BRS Labs, dat zestien patenten heeft gekregen voor een nieuwe camerabewaking-toepassing die videobeelden kan omzetten in machinetaal. Vervolgens kunnen de beelden worden onderzocht op verdachte bewegingen.

De BRS-software kan 'leren' van het gedrag van objecten en beelden die een camera registreert, legt Frazzini uit. Voor iedere camera worden 'normen' vastgesteld, zodat er een waarschuwing kan worden gegeven wanneer er iets ongewoons plaatsvindt. Die norm kan tussen 30 minuten en enkele uren zijn bepaald; afhankelijk van de hoeveelheid bewegingen.

Valse alarm

De BRS-software 'herkent' tot 300 objecten. Als de camera ergens hangt waar weinig mensen zijn, worden beveiligers gewaarschuwd wanneer een persoon verschijnt. Vooral op drukkere locaties met veel activiteit zal nog wel eens vals alarm worden geslagen. Frazzini denkt dat de markt dit zal accepteren, met name omdat de software direct geld kan besparen. Bewakingspersoneel hoeft minder naar de schermen te staren en kan zich beperken tot het analyseren van waarschuwingen, aldus Frazzini.

De technologie van BRS Labs zal rond september beschikbaar zijn. Per camera zullen bedrijven zo'n 1.500 tot 4.500 dollar moeten neertellen.