Na Duitsland en Zuid-Korea hebben ook de autoriteiten in Canada en Spanje nu bepaald dat Google privacywetten heeft geschonden. Dat heeft het gedaan door draadloze communicatie te onderscheppen met zijn Street View-auto's. De Canadese privacytoezichthouder Jennifer Stoddart heeft dinsdag na onderzoek geconcludeerd dat Google de Canadese wet heeft geschonden.

Buitenproportioneel

Street View-auto's verzamelden volgens Stoddart 'buitenproportioneel' persoonlijke informatie, waaronder e-mails, e-mailadressen, gebruiksnamen, wachtwoorden, persoonsnamen en telefoonnummers, en zelfs gevoelige gegevens als medische informatie.

Stoddart eist meer privacybescherming door Google, waaronder een betere training van medewerkers. Ook heeft ze verwijdering van de verzamelde data bevolen. Google heeft eerder verklaard dat de WiFi-datasniffing per ongeluk is gebeurd, en dat werknemers er geen weet van hadden dat data werd onderschept en vervolgens opgeslagen. Dat is drie jaar lang gebeurd.

Spanje en Nederland

De Spaanse privacytoezichthouder heeft ook bekendgemaakt Google aan te pakken vanwege de illegale dataverzameling via zijn Street View-wagens. Spanje zegt een boete in voorbereiding te hebben voor Google.

De Spaanse boete kan oplopen tot 300.000 euro. In Nederland heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zijn onderzoek naar de privacyschending door de Street View-auto's nog niet afgerond.

600 GB

Google heeft al wel openlijk toegegeven dat het verzamelen van de gegevens verkeerd was. Het zou het gevolg zijn van een programmeerfout in de software die gegevens van openbaar uitgezonden informatie via WiFi-netwerken verwerkt. In Duitsland heeft Google daarmee al 'per ongeluk' 600 GB aan gegevens verzamelt.