De Canadese regering zoekt naar een legitieme reden om Huawei uit te sluiten van het bouwen van een communicatiewerk voor de overheid. Daarbij zitten de internationale handelsverdragen in de weg, zo schrijft Reuters. Uitsluiting zou kunnen met een beroep op de nationale veiligheid, omdat het hier gaat om een netwerk dat het transport van overheidstelefonie en e-mails gaat en tevens datacenterdiensten omvat.

Volgens een woordvoerder van minister-president Stephen Harper heeft de Canadese regering besloten de aanbesteding en bouw van het netwerk te laten vallen onder de nationale veiligheid, waardoor het legaal is om bedrijven uit te sluiten die daar mogelijk een gevaar voor zijn.

Ook vraagtekens in Nederland

Daarmee reageert de Canadese regering op het rapport van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waarin Huawei en ZTE worden beschuldigd van het geschikt maken van hun netwerkapparatuur voor cyberspionage. De kwestie heeft ook in Nederland geleid tot Kamervragen. Zo wil de VVD weten of Chinese telecombedrijven een veiligheidsrisico vormen voor de kritieke infrastructuur in ons land. Ook wil de VVD dat het Kabinet opheldering vraagt aan KPN over diens banden met Huawei en ZTE.

De Chinese overheid heeft inmiddels harde woorden gesproken over de in hun ogen heksenjacht op de Chinese bedrijven. Het rapport van het Huis van Afgevaardigden zit vol met “subjectieve verdachtmakingen on onjuistheden", schrijft de nieuws service van Webwereld-uitgeverij IDG. “We hopen dat de Amerikanen hun discriminatiepraktijken loslaten en de principes van openheid en samenwerking omarmen", zegt een woordvoerder namens de Chinese regering.

Beursgang Huawei steeds moeilijker

De commotie maakt ook een beursgang van Huawei op Wall Street steeds moeilijker, schrijft de Wall Street Journal. Een zogeheten IPO is nog niet aan de orde, maar de mogelijkheden worden wel onderzocht. Naar verluidt wil Huawei met de beursgang meer transparantie en vertrouwen wekken bij de Amerikanen, maar de huidige omstandigheden zouden een IPO laten mislukken. Een mogelijkheid is dat Huawei uitwijkt naar de beurs van Hong Kong of Londen.