Combineer een M249 5,56mm machinegeweer op een set rupsbanden en je hebt de SWORDS robot. Vorig jaar beleefde het Amerikaanse leger een primeur, toen drie van de gevechtsrobots naar het front in Irak werden gestuurd om de daar gelegerde Amerikaanse soldaten te assisteren. Maar lang hielden zij het niet daar niet uit: binnen enkele dagen werden de gadgets weer zonder vermelding van een reden teruggehaald.

Tijdens de RoboBusiness-conferentie in Boston lichtte Kevin Fahey, Program Executive Officer for Ground Forces van het Amerikaanse leger, een tipje van de sluier op, zo meldt Popular Mechanics. De eerste test bleek te veel te lijken op het doemscenario uit Terminator

Ongecontroleerde beweging

"Het geweer begon te bewegen op momenten dat dat niet de bedoeling was," zei Fahey. Het leger heeft toen geen enkel risico genomen en de robots teruggehaald zonder dat er ooit een schot is afgevuurd. Deze extreme voorzichtigheid is bittere noodzaak, bepleit Fahey, omdat een ernstig incident het project anders decennia kan terugzetten. Hij hoopt nu binnen een jaar een volgende generatie robots te gaan testen.

Anderzijds lijkt er een redelijke tolerantie te zijn voor onschuldige slachtoffers van futuristische technologie├źn. De MV-22 Osprey, een soort combinatie tussen een helikopter en vliegtuig, heeft sinds 1985 al 30 onschuldige slachtoffers gemaakt. Desondanks gaat de productie ervan gewoon door.