Wetgevers in het Witte Huis suggereerden onlangs het gebruik van Carnivore voorlopig uit te stellen. Het systeem wordt op dit moment in de VS door verschillende partijen onder de loep genomen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dit echter geweigerd, zo meldt Wired.

Het geavanceerde speeltje van de FBI kan miljoenen mailtjes per seconde scannen op verdachte inhoud, maar moet daarvoor wel bij een provider worden geïnstalleerd.

Carnivore mag alleen met een gerechtelijk bevel gebruikt worden. Critici zijn bang dat tijdens het surveilleren de privacy van onschuldige burgers in het gedrang komt.

Kevin DiGregory, assistent van de Amerikaanse minister van Justitie Janet Reno, verdedigt de beslissing van het departement. Volgens hem is er geen duidelijk bewijs dat Carnivore inbreuk maakt op privacy.

Die mededeling stelde het Republikeinse parlementslid Jerrold Nadler niet gerust. "We moeten de voorstanders van Carnivore niet zomaar vertrouwen wanneer zij gevoelige informatie zogenaamd controleren op zoek naar criminelen." Collega Bob Barr is nog terughoudender. "Als Carnivore echt zo uitgebreid is als ik denk, ben ik bang dat het veel verder gaat dan onze huidige wetgeving over afluisteren en onderscheppen toelaat."

Ook privacygroeperingen zijn sceptisch. Volgens hen kan het surveillancesysteem beduidend meer internetverkeer in de gaten houden dan het zou moeten.