Die waarschuwing geeft Michael Altschul van de Cellular Telecommunications & Internet Association, zo meldt de Washington Post. De FBI zou zijn toevlucht willen nemen tot het omstreden aftapsysteem, omdat een ander systeem voor het aftappen van e-mail en tekstberichten die via de mobiele telefoon worden verstuurd, ontbreekt.

Vanaf 30 september moeten de Amerikaanse aanbieders van mobiele telefonie hun netwerken zo hebben ingericht dat opsporingdiensten ook eenvoudig e-mail- en andere tekstberichten kunnen onderscheppen.

Volgens de mobiele aanbieders zijn er echter nog te veel technische problemen om die deadline te halen. De telecomindustrie heeft vooral problemen om het aftapsysteem zo te ontwerpen dat alleen de berichten van een verdachte worden onderschept en niet ook de berichten van andere mensen die niet het onderwerp van onderzoek zijn.

De FBI zou nu tegenover mensen in de telecomindustrie hebben gezegd dat Carnivore zal worden ingezet als er geen ander systeem is. Carnivore – bij de FBI tegenwoordig aangeduid met het neutralere DCS1000 – wordt nu al gebruikt bij internetproviders. Carnivore, dat de FBI bij de internetproviders installeert, onderschept de datapakketten die via het netwerk van de internetaanbieder worden verstuurd. Vervolgens filtert het systeem de data van de verdachte eruit.

Burgerrechtenactivisten hebben al geruime tijd kritiek op Carnivore, omdat het systeem ook in staat is om informatie te verzamelen over mensen die geen verdachte zijn. Op dit moment onderzoekt het Ministerie van Justitie of Carnivore niet een te grote inbreuk maakt op de privacy van de Amerikaanse burgers.

Overigens wordt DSC1000 nauwelijks meer gebruikt bij internetproviders, zo zegt een woordvoerder van de FBI tegenover de Washington Post. De internetaanbieders zouden zo voortvarend te werk gaan bij het installeren van hun eigen aftapsystemen dat de FBI dit jaar maar twee keer gebruik heeft moeten maken van Carnivore.

De woordvoerder van de FBI wilde niet zeggen of de opsporingsdienst overweegt het aftapsysteem in te zetten voor het afluisteren van mobiele telefoons.