Gregorius Nekschot, die zijn echte naam om veiligheidsredenen geheim houdt, werd op dinsdag gearresteerd. De politie nam daarbij de computer en ander materiaal van de cartoonist in beslag. Cabaretier Hans Teeuwen vertelde donderdagavond tijdens Pauw & Witteman dat er tien agenten waren betrokken bij de actie. De cartoonist werd op woensdag weer vrijgelaten.

Het OM kwam in actie naar aanleiding van een klacht van godsdienstleraar Abdul Jabbar van de Ven uit 2005. Volgens Van de Ven zet Gregorius Nekschot met zijn cartoons aan tot haat jegens moslims. Van de Ven – die zich ooit door Andries Knevel liet verleiden om Geert Wilders kanker toe te wensen – was ook zelf het mikpunt van de spot van Gregorius Nekschot.

In zijn tekeningen, die onder meer verschijnen in HP/De Tijd en in het verleden op de site van Theo van Gogh stonden, schopt Gregorius Nekschot regelmatig tegen de schenen van moslims. Zo heeft hij enkele malen seksueel expliciete afbeeldingen gemaakt van de profeet.

Bommenlegger

De meeste Tweede Kamerfracties willen dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) opheldering geeft over de arrestatie van Nekschot. Geert Wilders laat in een reactie weten dat hij 'woedend' is over de arrestatie. De PVV-leider noemt de aanhouding 'ongehoord en smakeloos' en verwijt het OM in Amsterdam, dat de politie opdracht heeft gegeven voor de arrestatie, 'dictatoriale trekjes'.

SP-kamerlid Jan de Wit noemt de arrestatie 'volstrekt buiten proporties'. "Als het noodzakelijk is, nodig je de tekenaar uit voor een gesprek op het bureau. De intimiderende aanpak die nu is gehanteerd, vind ik kwalijk. Het gaat om een tekenaar, niet om een vermeende bommenlegger."

Totale zuivering

In 2005 verklaarde de cartoonist in een interview met Peter Breedveld (Frontaal Naakt) al dat hij er rekening mee hield dat het Openbaar Ministerie wel eens in actie zou kunnen komen tegen hem. "Als er uit politieke hoek druk wordt uitgeoefend op de officier van justitie, heb je kans dat er wel wat gaat gebeuren. Ik ben niet achterlijk, ik zie wat er in de politiek gebeurt. Er zijn partijen en groeperingen die vinden dat het mooi is geweest. Dat er eens paal en perk gesteld moet worden aan het idee dat alles maar moet kunnen. "

Op hetzelfde Frontaal Naakt stromen de adhesiebetuigingen voor Gregorius Nekschot inmiddels binnen. De site heeft vier artikelen gewijd aan de arrestatie. De auteurs hebben geen goed woord over voor de actie van het OM. "De totale zuivering van niet-correct Nederland is nu definitief begonnen", schrijft Nieuwe Revu-journalist Stan de Jong bijvoorbeeld.

Ook elders op internet woeden heftige discussies over de arrestatie van Gregorius Nekschot. Op de rechtse website Het Vrije Volk wordt Nederland vergeleken met de DDR. "Vrijheid van meningsuiting bestaat in Nederland wel voor linkse maar niet voor rechtse mensen."