Het CBP doet onderzoek naar de beveiliging van de betalingsnetwerken van SWIFT. Dat bedrijf, met servers in België en Nederland, blijkt te zijn afgetapt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Volgens het CBP is dat onrechtmatig naar Europees recht. Het onderzoek wordt gedaan met de Belgische toezichthouder.

Ongeoorloofde en onrechtmatige toegang

Het CBP en CBPL gaan onderzoeken “of derden ongeoorloofde of onrechtmatige toegang tot de bankgegevens van Europese burgers hebben kunnen krijgen”, naar aanleiding van berichtgeving over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Dergelijke toegang is “in strijd met de privacy-afspraken in het Terrorist Finance and Tracking Program II Agreement (TFTP-verdrag ) waar SWIFT onder valt”, stelt het CBP. SWIFT regelt het internationale betalingsverkeer voor meer dan 10.000 financiële instellingen uit circa 200 landen.

Het TFTP- of SWIFT-verdrag gaat over de uitwisseling van bankgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten in het kader van terrorismebestrijding. Het biedt de Verenigde Staten de mogelijkheid om via een speciale procedure gegevens over banktransacties op te vragen. In het verdrag zijn diverse privacyvoorwaarden opgenomen zoals de wijze waarop zij mogen worden gebruikt en de externe controle hierop.

Europarlement wil opschorting verdrag

Na de onthullingen besloot het Europees Parlement het SWIFT-akkoord op te schorten. Daarbij is het afhankelijk van de stellingname van de Europese Commissie. De initiatiefnemer tot die opschorting, D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld, reageert verheugd op het onderzoek van het CBP.

“Na het Europees Parlement, dat op initiatief van D66 het verdrag over de uitwisseling van bankgegevens met de VS wil opschorten, laten nu ook de privacywaakhonden hun tanden zien. De lidstaten zijn oorverdovend stil. Als een pukkelige tiener zou inbreken op de SWIFT-server, had crime fighter in chief Opstelten hem vast en zeker voor decennia in de bak geslingerd", fulmineert In 't Veld.

"Een inbraak door de Chinese regering, had tot een diplomatieke rel geleid. Maar als de Amerikanen onze wetten overtreden op ons eigen grondgebied, blijft het stil. Voor D66 is een diepgaand forensisch onderzoek naar de vermeende inbreuk op onze grondrechten het enige antwoord”, aldus In ’t Veld in een verklaring.