Na een jaar van vooronderzoek en bezwaren is voor zes Europese privacywaakhonden de maat vol: ze starten een formeel onderzoek naar het privacybeleid dat Google vorig jaar instelde en dat het combineren van gebruiksdata van al zijn diensten mogelijk maakt.

Op 1 maart 2012 kwam Google met nieuwe gebruikers- en privacyvoorwaarden. De belangrijkste verandering was een enorme consolidatie van de versnipperde voorwaarden die Google daarvoor had voor zijn tientallen verschillende diensten.

De samenvoeging van die vele voorwaarden is handig en overzichtelijk voor de gebruiker, stelde het concern. Maar voor Google zelf is er ook een groot voordeel: het kan gebruikersdata van verschillende diensten bij elkaar vegen en combineren tot één volledig profiel.

Gesteggel duurt al een jaar

Al bij de aankondiging daarvan sloegen de waakhonden aan, en meldde het CBP de kwestie te bekijken. Maar het kostte nog een jaar van vooronderzoek voordat nu verdere actie wordt ondernomen. Tot nog toe trok de Franse toezichthouder CNIL de kar, namens de verzamelde Europese waakhonden in de Artikel 29 werkgroep.

Maar nu gaan alle toezichthouders zelf aan de bak, omdat de privacywetten alleen per land gelden, ook al zijn die grotendeels gebaseerd op Europese richtlijnen. Het gaat om onderzoeken in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland, meldt CNIL Het CBP bevestigt aan Webwereld dat er een nationaal onderzoek naar Google's privacybeleid is gestart.

Carte blanche voor koppeling gebruiksdata

Het voornaamste bezwaar tegen Google is dat het zich min of meer een carte blanche geeft om data van verschillende diensten aan elkaar te knopen. De nieuwe, geconsolideerde voorwaarden zijn te vaag, waardoor gebruikers niet weten waar ze aan toe zijn. Bovendien maakt Google niet duidelijk wat het precies allemaal wel en niet met verzamelde data doet, aldus de toezichthouders.

Google laat in een reactie weten: “Onze privacyvoorwaarden respecteren de Europese wetgeving en maken het voor ons mogelijk om eenvoudigere en effectievere diensten te ontwikkelen. We hebben volop meegewerkt met de privacytoezichthouders gedurende dit proces, en zullen dat blijven doen."