Dat meldt Henk van Ess van de site Voelspriet.nl, die zelf de Personenzoeker aanbiedt. Van Ess kreeg deze week een brief met vragen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Daaruit blijkt dat De Telefoongids BV eist dat de overheid optreedt tegen omgekeerde zoekdiensten. Het bedrijf diende daartoe klachten in bij telecomwaakhond OPTA en de privacytoezichthouder CBP.

Omgekeerd zoeken is handig om er achter te komen wie er achter een telefoonnummer schuilgaat. Op sommige sites valt ook per postcode of adres te zoeken. Volgens Van Ess zijn er zeker twintig Nederlandse sites die een omgekeerde telefoongids aanbieden en waarvan de identiteit van de maker vaak lastig is te achterhalen. Veel sites gebruiken het programma Foondump waarmee de digitale Telefoongids kan worden 'gekraakt'.

Om misbruik op te sporen heeft De Telefoongids in haar online database nepadressen staan, stelt Van Ess. 'Komen die in de alternatieve nummerdiensten voor, dan weet De Telefoongids dat de gegevens zijn gekopieerd. Heel moeilijk is het om vervolgens de eigenaren op te sporen en te vervolgen. Meestal houden ze zich schuil achter geanonimiseerde servers.'

Politie

De Personenzoeker van Voelspriet krijgt volgens Van Ess 250 duizend bezoekers per maand. Uit de logfiles blijkt dat ook 'rechercheurs en politiemensen' de site bezoeken. Dat is opmerkelijk, omdat medewerkers van 42 opsporingsdiensten voor het vinden van personen achter telefoonnummers al de speciale databank van het Centraal Informatiepunt Opsporing Telecom (CIOT) kunnen gebruiken. Daarin staan klantgegevens van 29 telecomaanbieders. Het CIOT kreeg vorig jaar 1,7 miljoen zoekvragen van opsporingsambtenaren, blijkt uit Justitie-cijfers.

CBP en Opta onderzoeken nog of ze de klacht van De Telefoongids in behandeling nemen. Een van de vragen die instanties aan de zoeksites stellen: 'Hebben de betrokken personen u afzonderlijke toestemming gegeven voor dit omgekeerde zoeken?' Ook stellen ze vragen over de herkomst van de gegevens.