Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), zo meldt NRC Handelsblad. Het plaatsen van foto's op internet mag op basis van de richtlijn Opsporingsberichtgeving, bij misdrijven waarvoor minimaal voorlopige hechtenis staat. Op basis van dezelfde regel toont ook het tv-programma Opsporing Verzocht foto's van verdachten.

Eind mei vorig jaar publiceerde politie en justitie 250 foto's op internet van relschoppers rond Feyenoord - Ajax, die niet in het televisieprogramma Opsporing Verzocht getoond konden worden. Na die wedstrijd verstuurde politie ook 17.000 sms-berichten naar burgers met het verzoek te helpen bij de opsporing van hooligans. Ook dit is terecht, oordeelt het CBP nu.

Het College onderzocht de gebruikte opsporingsmethoden omdat het twijfels had over de rechtsgeldigheid ervan. Justitie en politie hebben volgens het CBP 'gewetensvol' gehandeld omdat in ieder afzonderlijk geval een individuele afweging is gemaakt. Wel had de politie zorgvuldiger moeten omgaan met verdachten die wilde voorkomen dat hun foto online kwam door zichzelf te melden, aldus het CBP.