Vanaf 29 januari 2009 kunnen Rotterdamse reizigers alleen nog gebruik maken van de OV-chipkaart in de metro. De oude vertrouwde strippenkaart verdwijnt met ingang van diezelfde dag uit het metrostelsel van de Maasstad.

Dat plan keurde staatssecretaris Huizinga van verkeer en waterstaat twee weken geleden nog goed. Het CBP wil nu toetsen hoe de Rotterdamse vervoerder omgaat met de persoonsgegevens en hoe het de reiziger gaat informeren over de veranderingen.

Zonder strippenkaart

"Wat de eventuele resultaten zullen zijn kan ik nu nog niet zeggen, anders zou het geen goed onderzoek zijn," zegt woorvoerder Gert-Onne van de Klashorst tegenover Webwereld. "We willen zien welke gegevens feitelijk gebruikt worden zonder dat de wet bescherming persoonsgegevens overtreden wordt. Terwijl in de rest van het OV over de toekomst gesproken wordt en alles nog vrij abstract is, is de RET een stuk verder. En hoe het precies gaat lopen zonder strippenkaart, dat kan ik niet zeggen want er komt wel meer bij kijken dan dat. Zolang de afspraken maar worden nageleefd die we ook met het GVB hebben gemaakt."

Na het onderzoek begin dit jaar bij het Amsterdamse Gemeentelijke vervoersbedrijf kwamen een aantal zaken aan het licht die botsten met de wet bescherming persoonsgegevens.

Voordat het CBP officieel met een onderzoek begint binnen de RET, heeft het college eerst een brief gestuurd naar Rotterdam waarin het een aantal zaken bij voorbaat wil weten.

NS heeft gerechtvaardigd belang

Begin deze week gaf het CBP wel zijn zegen aan de NS aangaande de privacy van de OV-Chipkaart. "Daarin hebben we bijvoorbeeld gekeken naar directe en indirecte marketing. Als bij het verzamelen van sommige gegevens blijkt dat iemand eventueel om de spits heen kan rijden, mag de NS dat aanbieden. Dat is in het belang van klant en bedrijf. Maar echte marketing mag nooit zonder toestemming van de reiziger." De gesloten overeenkomst betekent volgens Van de Klashorst ook niet dat alles gezegd is. "We boeken stevige winst ten aanzien van de privacy dus we gooien de handdoek niet in de ring."